Novinky ze světa svobodného software (5)

Kategorie:

Štítky:

Můj občasník o novinkách ze světa svobodného software pokračuje 5. dílem, pro jednou opět bez návaznosti na podstatně rozsáhlejší článek na domovském portále LinuxSoft.cz. Novinek kolem svobodného software je dost, ale díky práci na mnoha projektech nemám moc času na psaní regulerních velkých článků. Poslední dobou mě zaujaly MySQL 5.1 a FreeBSD 6.4.

MySQL 5.1

V případě MySQL 5.1 nejde o úplnou novinku, odvážnější uživatelé tuto databázi používali docela dlouho, 28. listopadu 2008 byla oznámena verze MySQL 5.1.30, která byla prohlášena za první stabilní verzi v řadě MySQL 5.1. Novinek, v podobě přidané funkčnosti, není tolik, kolik bylo při přechodu mezi řadami MySQL 4.1 a MySQL 5.0; což je vcelku logické, ale přesto jich několik zajímavých je:

Reklama
  • Možnost rozdělení tabulek a indexů na různá úložiště (disky, oddíly), což by mohlo výrazně pomoci výkonu, pokud budete mít úložiště pro tabulky a úložiště pro indexy na fyzický různých discích.
  • řádkově orientovaná replikace
  • plánovač událostí (dokumentace jej popisuje jako kombinaci cronu a triggerů, ale možná jsem jen já špatně pochopil jeho zamýšlenou funkcionalitu)
  • Plugin API, neboli napište si vlastní rozšíření, pokud to dokážete
  • Podpora XML přes XPath
  • Konečně je zase zpět embedded verze

Pokud vás změny zajímají podrobněji, navštivte na domovských stránkách MySQL stránku novinek z dokumentace MySQL 5.1.

FreeBSD 6.4

FreeBSD je asi tou uživatelsky nejzajímavější a nejvděčnější verzí ze všech *BSD, pokud tedy pomineme Mac OSX. Já mám s FreeBSD docela dobré zkušennosti a díky několika testováním odvozených distribucí jsem měl chuť vyzkoušet i FreeBSD jako takové.

Snad jedinou problematickou záležitostí pro mne byla neschopnost suspendace/hibernace mého předpotopního laptopu (Acer Aspire 3650); FreeBSD 7 by prý už problém mít nemělo; na desktopu jsem o problémy nezakopl, vše fungovalo na první pokus tak jak mělo. Balíčkovací systém, dá-li se tak nazvat systém portů, nepředstavuje žádný problém, jen jsem nenašel něco na způsob Debianovského aptitude, tj. perfektní ncurses udělátko.

FreeBSD je kvůli své mimořádné stabilitě velmi ceněné mezi správci serverů. Minimálně jeden zlý jazyk (Aleš Hakl) tvrdí, že „při pohledu na zdrojové kódy je zřejmé, že BSD a LSD vznikly na stejném místě“. FreeBSD, respektive celá rodinka BSD, je vyspělý a moderní operační systém, který by si zasloužil mnohem populárnější místo vedle GNU/Linuxu.

Změny ve FreeBSD 6.4:

  • oprava klienta NFS Lock Managera
  • Změny bootloaderu, který zvládá start z flash disku, nebo GPT zařízení
  • KDE 3.5.10 (konzervativní, ale použitelnější volba, než KDE4), GNOME 2.22.3
  • Instalační DVD pro platformy i386 a x86-64 (sláva, vývojáři pochopili, že balík CD není uživatelsky nejlepší volbou)

Vzhledem k relativně solidně synchronizovanému vývoji bude brzo vydanéi FreeBSD 7.1.