SUN Microsystems je asi u konce s dechem

S GNU/Linuxem, potažmo dalšími Un*xy žiji již docela dlouhou dobu, přesněji řečeno od roku 1997 jsem na svůj domácí desktop instaloval tehdy aktuální verzi Slackware. Teprve po roce 2005 jsem našel dostatek odvahy a měl jsem i rozumné zkušenosti na vyzkoušení FreeBSD a poslední rok i OpenSolarisu. Un*xové operační systémy mi vyhovují, rozhodně to nepíšu z důvodu, že chci být in a proto hlásám „Linux rulez“.

SUN Microsystems představuje firmu, kterou jsem vždy respektoval a nějaký z jejich desktopů s mikroprocesorem architektury UltraSPARC bych si jednou velmi rád pořídil, byť teď už to bude nejspíše utopie, protože SPARCové desktopy nemohu v nabídce najít; jen servery s mikroprocesory Niagara; dnešní desktopy a workstations SUN Microsystems jsou postavené kolem čipů rodiny x86-64. Ona pozice na trhu se SPARCovými servery není asi tak pevná jako bývala, poslední dobou jsou dost často oznamovány servery SPARC od výrobce Fujitsu-Siemens, kam dodává SUN Microsystems čipy.

Reklama

SUN Microsystems zasluhuje pozornost, protože jejich intelektuální vlastnictví dává volně k dispozici, víceméně žije ze služeb a možná něco vydělává na prodeji hardware. Ze zajímavých, vlastních, produktů SUN Microsystems bych vyjmenoval především NFS (ne hru Need For Speed, ale Network File System) a Javu.

OpenJDK vytlačuje Javu SUNu

Java se mi líbí a dříve jsem ji řadil ke svým programátorským dovednostem, jenže paměť je bestie a protože jsem ji už přes 4 roky takřka nepotřeboval, úspěšně jsem Javu stihl zapomenout. Pokud ji srovnám s Microsoftím .NETem, je pro programy na Java platformě typický o dost ošklivější bytecode, ale je opravdu multiplatformní, což Microsoft sliboval a nebýt alespoň částečného řešení v podobě Mono, šlo by jen o nadstavbu nad několika posledními verzemi MS Windows.

SUN Microsystems postupně otevíral i zdrojové kódy Javy, ale nemohl uvolnit vše. Částečně otevřená Java evidentně iritovala některé vývojáře a v projektu OpenJDK začaly vznikat části, které SUN Microsystems z licenčních důvodů otevřít nemohl. Významně se tak nakročilo k projektu OpenJava, který je považován za platformu Java 7. Dnes již nejpoužívanější distribuce (Ubuntu, Fedora, Debian, …) nabízí OpenJavu/OpenJDK jako standardní součást distribuce, protože lze pod OpenJDK spouštět nejen jednoduché aplikace, ale i komplexní prostředí, jako NetBeans, nebo Eclipse. OpenJDK k dispozici i pro BSD, nebo Mac OSX.

Java již dávno není platforma svázaná s jediným jazykem, který řadě vývojářů prostě nesedí, ale je možné použít jazyky jako Groovy, Ruby, Python a další. Mě osobně programy na Java platformě vyhovují, jednou z nejpoužívanějších je špičkový jEdit a Go klient z webu gokgs.com.

Kdepak je OpenSolaris?

SUN Microsystems začal před Java platformou otevírat i svůj klenot, operační systém Solaris, dokonce na jeho prosazení pracuje Ian Murdock, který stal u zrodu geniální distribuce Debian GNU Linux. Solaris se svobodnými zdrojovými kódy se jmenuje OpenSolaris a jeho licence je CDDL. Po světě obíhá několik „distribucí“ založených na jádře OpenSolarisu, z nichž nejznámější jsou NexentaOS a BeleniX.

OpenSolaris vypadá jako systém o kterém se více mluví/píše, než že by jej někdo používal. Má naprosto unikátní technologie DTrace, ZFS, nebo Zones, ale přesto by měl na trhu serverů zaujímat pouhé 1%, alespoň to tvrdí statistiky. Tipuji, že jej instalují administrátoři, kteří Solaris používají delší dobu a nových uživatelů/administrátorů přibývá velmi málo. OpenSolaris, respektive Solaris je občas nazýván Slowlaris. Možná jde o systém technicky vyspělejší než GNU/Linux, nebo *BSD, ale pokud se nedočká rozumného rozšiřování, čeká jej postupný zánik a budeme na něj jen vzpomínat. Zatím informace vypadají, že (Open)Solaris bude brzo spíše jen vzpomínkou bez budoucnosti.

MySQL a VirtualBox

Abych jen nekritizoval SUN Microsystems, že se stává postupně firmou, která má fantastickou minulost, ale nemá budoucnost, uvedu 2 akvizice, které se za poslední rok povedly.

Akvizice MySQL mě opravdu překvapila. SUN Microsystems nemalou měrou přispěl k vývoji špičkového databázového serveru PostgreSQL, který významně předčuje libovolnou OSS konkurenci a dovoluji si tvrdit, že pro většinu nasazení je srovnatelný s komerčními giganty Oracle, nebo IBM DB2.  Na začátku roku 2008 oznámil akvizici švédské firmy MySQL A.B. za cenu US$ 1 mld, která působí závratně, ale předpokládám, že SUN Microsystems má vše dobře spočítané a při dnešní kvalitě a stále širším prosazování MySQL, bude mít své peníze zpět v horizontu několika let. Nehledě k tomu, že množství vývojářů, jimiž SUN Microsystems disponuje a ke zkušenostem může vývoj MySQL nabrat zajímavé obrátky. Bohužel je evidentní, že podpora, která šla dříve PostgreSQL je a bude přesměrována směrem k MySQL, což koneckonců může MySQL pomoci k vyšší kvalitě, a vzhledem k tomu že MySQL dost využívám pro webový vývoj, vítám.

VirtualBox GmbH byla donedávna vcelku bezvýznamnou německou firmou s jediným produktem, virtualizačním nástrojem VirtualBox. Ve 3. čtvrtletí 2007 uvolnili zdrojové kódy, respektive jejich většinu, což jim získalo nemalou popularitu a VirtualBox začalo používat podstatně více uživatelů. To ale pro financování projektu nestačí a leccos nasvědčovalo, že VirtualBox v poměrně krátkém čase bude minulostí. SUN Microsystems akvizicí VirtualBoxu vyřešil virtualizaci pro desktopy, protože jejich xVM je orientované spíše na oblast virtualizace serverů. Otázkou je, jak dokáže SUN Microsystems vygenerovat z VirtualBoxu přísun financí.

Závěr

Poslední dobou mám pocit, že se SUN Microsystems ocitá na okraji pokroku a firma, která patřila ještě nedávno mezi nejvýznamější inovátory postupně upadá do zapomění. SUN Microsystems považuji za extrémně dobrého inovátora v IT oboru a docela nechápu proč je čímdále tím méně vyditelnou a výraznou firmou.

Doufám, že SUN Microsystems tu s námi bude ještě dlouhou dobu, teď se jim možná nedaří nejlépe, ale mohli by zase přijít se zajímavou inovací, která by jim přinesla nezbytnou finanční injekci.

Tento článeček jsem psal pouze jako náhled, jak to vidím. Možná se mýlím a SUN Microsystems je na tom velmi dobře. Přál bych jim to, protože platforma Java a excelentní vývojový nástroj NetBeans (mimochodem jde o produkt českých vývojářů) potřebují za zády silnou firmu.

Komentáře

5 komentářů: „SUN Microsystems je asi u konce s dechem“

  1. Pavel Stěhule avatar

    V tomhle máš pravdu – Sun je jednou z mála výrazných technologických firem, která produkovala a produkuje kvalitní hw, kvalitní sw (kde prim hraje kvalita nad rychlostí a bohužel také ergonomií). Určitá exkluzivita výkonu a spolehlivosti mizí – dost věcí se dá řešit podstatně levněji dostatečně spolehlivě na PC – což snižuje Sunu marži (zákazníci asi zůstávají). Ani bych se nedivil, kdyby Sun dopadl jak SGI (které mělo do jisté míry podobný produkt – vlastní Unix, vlastní hw), blahé paměti.

  2. MaReK Olšavský avatar

    Pavel Stěhule: S tím příměrem k SGI jsi trefil hřebíček na hlavičku. Stávající zákazníci SUNu asi zůstávají v oblasti dodávek serverů, ale tipuji, že noví nějak nepřibývají, desktopy měli vždy divné (chtěl bych SPARCovou Ultru, ale díky děsným větrákům je to dlouhodobě nepoužitelné, příjdeš o uši :(). Třeba jim koupě MySQL, VirtualBoxu, … pomohou pozměnit strukturu příjmů a udržet vývoj špičkových technologií a produktů (SPARC, ZFS, NFS, Java, NetBeans). Speciálně u Javy si myslím, že je SUN Microsystems extrémně důležitý, protože asi nikdo jiný by nedokázal převzít roli garanta za normu jazyka a platformy.

  3. Pavel Stěhule avatar

    Marek: Myslím si, že to bude Sunu houby platné. Sun skutečně garantuje kvalitu provozu, generuje špičkové produkty, ale stejně jako SGI asi bude do háje. Na poli sw mu přímo konkuruje Microsoft (který byl vždy dodavatelem levných řešení – o garanci kvality má Ms jiné představy než Sun) – a u Javy Sun jednak zaspal, jednak nepochopil, že mu začal Microsoft konkurovat – skutečně na velká řešení je potřeba spíš stabilní (byť i zastarávající jazyk – což byla java). Myslím si, že Sun udělal chybu, když se pokoušel Javu prosadit na desktopy – tam musel narazit, a díky své nedotaženosti si Java na desktopu poškodila reputaci. Sun šel do střetu s Microsoftem a prohrál, což je pro Sun špatně.

  4. MaReK Olšavský avatar

    Pavel: Koukám, že oba vidíme budoucnost SUN Microsystems nějak temně. Jinak Java na desktopu mi nevadí, naopak jsem si ji docela oblíbil a třeba JavaFX ve mně vzbuzuje dost velká očekávání. MS se svým .NETem je na jednu stranu fajn (hih, docela mě to i živí), ale pořád mě mrzí, že jsem nedokázal prosadit orientaci na Javu ve firmě, nějak Java sedí více a já bych alespoň nemusel být uvázaný na prostředí MS Windows.
    Mimochodem, po přeluštění knihy „Ve správný čas“ mám pocit, že SUN Microsystems jde proti MS téměř od počátků své existence a dost jim fandím, protože vyjma Solarisu jsem s jejich produkty spokojen.

  5. Pavel Stěhule avatar

    Marek: Java jako jazyk je mi docela sympatická. Její implementace na PC a desktopu ovšem byly děs/běs – většina aplikací byla zoufale pomalá – a že to jde, dokazuje až 1.7, která je poměrně rychlá. Naopak věci v .NETu byly dost rychlé hned od začátku s rychlým startem (což je dost těžké mínus Javy). Takže se mi Java na desktopu docela zprotivila a popravdě i na serveru – i jednoduché věci se musí dělat docela složitě. C# je dneska docela dost barokní jazyk. Microsoft ale zužitkoval lépe nápad s univerzálním bytecodem pro různé jazyky. Tudíž může se víc odvázat, a vývoj C# je fakt docela dost nevázaný (Msofti chrlí fičury jak na běžícím pásu) – což se hodí perfektně pro desktop – a naopak je diskutabilní na serveru