Puppy Linux 4.1

Kategorie:

Štítky:

Mé pozornosti poněkud uniklo vydání nové verze minimalistické distribuce GNU/Linuxu – Puppy Linux 4.1, který moc změn proti předchozí verzi Puppy Linux 4.00 nepřináší, alespoň ne těch viditelných změn, pod povrchem se dělo dost zajímavostí.

Puppy Linux je docela zajímavou distribucí, je malinký nenáročný a z mně trochu nepochopitelných důvodů i velmi oblíbený. Já sám mám k Puppy Linuxu tak trochu rozporuplný vztah, jako nenáročné LiveCD pro práci někde mimo domov mi vcelku vyhovuje, ale pro specializované práce (zálohování dat, úpravy rozdělení disku, …) mám v oblibě jiné distribuce, třeba R.I.P., nebo SystemRescueCD. Pokud je výkonu počítače dost je velmi pravděpodobně lepší použít dospělejší Slax, který má českého autora a pro mnoho uživatelů bude příjemnější.

Reklama

Občas se stane, že Puppy Linux si zcela neporozumí s hardware počítače, kde Debianovské live distribuce 100% fungují, zvláštní nicméně dneska už velmi vzácné chování i u Puppy Linuxu, starší verze tím uměly pěkně otrávit.

Co velmi oceňuji na Puppy Linuxu jsou jeho extrémně nízké systémové nároky – PentiumMMX 166 MHz, 128 MB RAM, CD/DVD mechanika, případně USB pro flash paměť (samozřejmě je možné Puppy Linux nainstalovat i na běžnou flashku, já jej mám na postarší 256 MB). Přesněji řečeno, já bych si na první generaci netbooku Asus Eee radši představil Puppy Linux, než standarně dodávaný Xandros. Pokud bych měl první generaci Asus Eee, rozhodně bych Xandros přeinstaloval a pak si Puppyho nastavil podle mých preferencí.

Puppy Linux 4.1 obsahuje:

  • Jádro 2.6.25.16, nebo v retroedici 2.6.21.7 (pojem retro jsem nějak nepochopil, chápal bych snad jedině u jádra 2.4.x)
  • Správce oken JWM
  • Kancelářský balík Gnome Office (Abiword, Gnumeric)
  • Psip VoIP, PPLOG blog, Pmusic audio přehrávač, Ayttm chatovací klient

Bootování probíhá, subjektivně, o něco málo rychleji, než v předchozí verzi. Vzhled se navenek nijak neměnil. Puppy Linux má i několik forků a docel mě zaujal Grafpup pro grafiky, ale to co nabízí, tak nabízí i každá velká distribuce GNU/Linuxu. Pokud mám už nějakou distribuci nainstalovánu, je nesmysl řešit přechod na Puppy Linux, já jej mám jen jako přenosnou, protože se pohybuji mezi více počítači a některé věci radši dělám v Un*xu, nosím si Puppyho na flashce.