Mono 2.0, open source .NET, je tu

Kategorie:

Před několika lety, pokud mne paměť neklame, tak na přelomu let 2003 a 2004, se pokusil Microsoft odpovědět na úspěch firmy SUN Microsystems s platformou Java a vytvořil novou, vlastní platformu .NET. Přestože Microsoft sliboval, že půjde o multiplatformí řešení, respektive řešení nezávislé na operačním systému, jde jen o jakousi nadstavbu nad MS Windows, která má do nezávislosti na operačním systému daleko.

Nejen díky závislosti .NETu na operačních systémech z rodiny MS Windows, ale i díky uzavřeným kódům začali vývojáři, v čele s Miguelem de Icaza, vyvíjet vlastní implementaci platformy, která je svobodná a maximálně kompatibilní. Do verze 1.0 šlo o projekt, který moc zajímavý nebyl, asi tak jako všechny vývojové verze nových platforem, teprve po této verzi vzali Mono na milost vývojáři a začaly na něm vznikat zajímavé projekty, které bez problémů zapadají do prostředí GNOME, díky implementaci GTK#, například Tomboy, F-Spot, nebo přehrávač Banshee.

Reklama

Mono 2.0 přínáší tyto novinky (podrobnější seznam zde):

  • Překladač C# 3.0 s LINQ a Visual Basicu 8
  • ADO.NET 2.0 (pro přístup k databázím) a ASP.NET 2.0 (pro vývoj webových aplikací)
  • Windows.Forms 2.0 a GTK# 2.12 pro vývoj desktopových aplikací
  • Zařazena podpora SQLite, ale Mono spolupracuje dobře i s databázemi PostgreSQL, FirebirdSQL, DB2 a dalšími

Ke stažení toho zatím moc není, jsou připraveny pouze verze pro MS Windows, Mac OSX a Solaris, Red Hat a obě distribuce Novellu. Proč jen tyto 3 distribuce vypadá logicky, jsou to enterprise systémy, kde se na peníze moc nehledí a kompilaci do dalších distribucí již ponechávají na tvůrcích balíčků konkurence. Tuším, že Novell snad používá Mono do té míry, že mu na něm jede Yast, ale protože žádnou jejich distribuci nepoužívám, nemám to ověřené.

Mě osobně se Mono docela líbí, na .NETu je vidět mírné zpoždění za platformou Java, ale myslím to v pozitivním smyslu, Java má totiž konstrukce a fragmenty, které by dnes asi nikoho nenapadlo implementovat, nehledě k tomu, že bytekód .NET platformy je mnohem čistější, než bytekód, který používá Java. Je škoda, že samotný Microsoft neportuje .NET na konkurenční systémy, byť i tady vznikl posun – Silverlight, pod jménem Moolight, pomáhá portovat na open source mono, pro neznalé Silverlight by měl konkurova Macromedia (pardon delší dobu Adobe) Flashi. Pro některé nadšence bude Mono ale stejně nepřijatelné, protože to je technologie Microsoftu a ty přeci musí být už z principu špatné.