RIP: Paul Newman

Kategorie:

Štítky:

26. září 2008 zemřel ve věku 83 let americký herec, režisér a automobilový nadšenec Paul Newman. Podlehl dlouhému boji s rakovinou, ale dožil se úctyhodného věku.

Psát o Paulu Newmanovi jako o herci a režisérovi je zbytěčné, jeho role Frajera Luka, Henryho Gondorffa (v legendárním filmu Podraz), nebo architekta Douga Robertse (exceloval vedle Steve McQueena ve filmu Skleněné peklo), jsou nezapomenutelné. Není bez zajímavosti, že jeho poslední role měla co do činění s jeho druhou láskou, závodními automobily, propůjčil hlas starému automobilu „Docu Hudsonovi“ ve filmu Auta.

Reklama

Paul Newman jako automobilový nadšenec je trochu méně známá kapitola. Byl spolumajitelem týmu Newman/Haas Racing, který patří k těm nejúspěšnějším v amerických formulových závodech, není bez zajímavosti, že letošní nováček ve Formuli 1 Sebastién Bourdais získal své 4 tituly mistra Champ Cars právě v týmu Paula Newmana. V roce 1979 si vyjel 2. místo v legendárním závodě 24 hodin Le Mans s vozem Porsche 935.

Je to jen hloupá náhoda, ale v den jeho smrti se na stáncích, jako obligátní novinová příloha, objevilo DVD s filmem Podraz. Já jsem jej koupil již před několika lety, když ještě bylo bez dabingu. Bohužel dabing na právě vydaném DVD není ?původní? (jež znám z ČT), povedený, ale je tam nový, který nechala zhotovit TV Nova, jenže původní zvuk a titulky jsou nepřekonatelná kombinace.