Digitalizace TV má zelenou?

Kategorie:

Štítky:

Digitalizace televizního vysílání, která by mimo jiné měla přinést divákům podstatně více televizních kanálů, by se mohla začít konečně rozumně hýbat kupředu a dále neakcelerovat množství satelitních antén, kterými jsou oblepeny domy (pozitiva individuálního satelitního příjmu znám, ale moc se mi nelíbí satelitní paraboly na domech).

TV Nova a TV Prima se na poslední chvíli vyjádřily, že přistupují na TPP (Technický plán přechodu), který je jakýmsi jízdním řádem přechodu od analogového k digitálnímu vysílání televize. Provozovatelé obou televizí s ním v podstatě souhlasí, ale samozřejmě mají své výhrady, ty by však měly být řešeny postupně během přechodu na digitální televizní vysílání.

Reklama

Bohužel právě TV Prima byla doteď hlavním brzdičem odpojování analogového signálu a přechodu na digitální vysílání, byť bych čekal, že TV Prima bude jeden z hlavních leaderů, už pro omezení vstupů regionálních studií. Evidentně si je vedení TV Prima vědomo, že výhody postupně převáží, že digitalizace je způsob, jak moci vysílat více než jeden program a ukousnout nějaký výraznější podíl na trhu, na druhý program by měla dostat kompenzační licenci za uvolnění analogových kmitočtů, které teď využívá.

Od TV Nova a TV Prima vím, co se dá čekat za program, ale nastoupí noví hráči, kteří ještě nic moc neukázali. Zpravodajskou Jedničku (Z1) už občas zkouknu, protože mají povedené zprávy, nekrvavé, jako bulvární TV Nova, ale také nesvázané veřejnoprávností, jako ČT. TV Pohoda už nějakým způsobem funguje, jen nedovedu pochopit, proč nám ji UPC nezařadilo do digitální nabídky kabelové televize. Febio TV a TV Barrandov jsou zatím jen jména, činnost není vidět. Docela mě překvapilo vedení hudební stanice Óčko, konečně si uvědomilo, že takovýto kanál nemůže vydělávat při terestriálním vysílání, ale satelitní a kabelové rozvody jsou tou správnou cestou, terestriálně se jim vyplatí pokrýt jen ta nejlidnatější města. Pak zbývají nové stanice, které vzniknou spojením regionálních studií, jež rušily vysílání TV Prima svými vstupy (extrémně agresivní byl TV Dakr, který se neodvážil vstoupit jen do fotbalu z Teplic, ale nemohl jsem díky nim koukat na Autosalon ani někdejší přenosy závodů Formule 1).

Osobně jsem zvědav na nabíhání multiplexů, protože bydlím poblíž jednoho z vysílačů, který by měl vypnout analogové vysílání v první vlně, Buková Hora, a během letošního podzimu by na něm měly být vysílače pro všechny 4 multiplexy, které budou na počátku DVB-D éry v ČR. Na hlavním televizním přijímači v domácnosti využívám možností DVB-C od UPC, ale mám USB DVB-T přijímač, který snadno připojím k velkému PC, nebo k laptopu (mám jej především proto, abych mohl sledovat televizi na cestách na laptopu, občas se hodí vidět zprávy). Trochu mám možnosti příjmu DVB-T ztížené tím, že Buková Hora je pro mě „za rohem“ krásných Krušných Hor.