Dnešní televize (iDnes.tv)

Kategorie:

,

Štítky:

Na poli zpravodajských televizí nastává v ČR poněkud přetlak, máme ČT24, Z1, regionální televize (které naprosto bezohledně vůči divákovi umí vstoupit do vysílání Primy), které se sdruží do sítí TV 7 a R1 a nově se vydavatelství MAFRA pustilo do vysílání na webu iDnes.tv.

Televize od iDnes není takovou novinkou, jak by se mohlo zdát, už dlouhou dobu mají k některým zprávám video, nebo zprostředkovali přímé přenosy ze zápasů fotbalové Gambrinus Ligy (radši bych viděl přenosy hokejových utkání), ale pořád se nejednalo o plnohodnotné vysílání, to začalo „až“ v pátek 1. srpna 2008. Podle tiskové zprávy nepůjde o čistě zpravodajskou televizi, bude mít dostatek populárně naučných pořadů, zprávy jí bude dodávat „konkurenční“ Z1 (podle toho co vidím ve vysílání Z1 tak tak konkurence bude velmi ostrá, jen bude jiný divácký segment) a časem by se měly objevit i filmy, zejména nezávislé, což by znamenalo směřování k plnoformátové televizi.

Reklama

Co jsem zatím o iDnes.tv vyčetl, nevypadá to, že by chtěli někdy žádat o licenci pro pozemské, nebo satelitní vysílání, nejspíše bude televize koncipována jako internetový projekt, což při neustále lepší dostupnosti rychlého připojení nevidím jako podstatný problém. Internetová televize se dá provozovat za podstatně menších nákladů, než při terestriálním vysílání a sdílení zpráv se zpravodajskou Z1 ušetří nemalé náklady na výrobu vlastního zpravodajství, samozřejmě, že na této televizi budou reklamy tak, jak je známe z běžného televizního vysílání. Vydavatelství MAFRA úspěch přeji, jsem zvědav, jestli podobným směrem vykročí konkurenční zpravodajský server Aktuálně, který již také delší dobu má i zpravodajská videa.