DVD perlička Šípu: Rozmarné léto

Kategorie:

Štítky:

Blesk mě zase jednou potěšil, přestože mě normálně bulvár štve, respektive nenacházím v něm žádné hodnotné informace, ale díky své popularitě si mohou dovolit nabídnout, jako DVD přílohu, dost kvalitní filmy, ten poslední přírůstek je Rozmarné léto

Možná přijde film někomu příliš umělecký, protože hlavní protagonisté mluví jazykem, který je básnický a do běžné mluvy se nehodí, ale Jiřímu Menzelovi se povedlo na plátno přenést úžasnou poetiku díla Vladislava Vančury, i s tím poetickým jazykem. Film „Rozmarné léto“ má snad pouze dvě skupiny diváků, jedni se při jeho sledování filmu budou k smrti nudit a druzí budou s nadšením sledovat excelentní výkony hlavních protagonistů.

Reklama

Děj knížky, ani filmu, není příliš rozsáhlý. Vše se odehrává v malém městečku Krokovy Vary, na říčce Orše, kde majitel říčních lázní Antonín Důra (Rudolf Hrušínský), abbé (František Řehák) a major (Vlastimil Brodský) tráví čas koupáním a filozofováním o životě (při utopencích a pivu). Poklidný život městečka je narušen příjezdem pouťového komedianta Arnoštka (Jiří Menzel) s krásnou společnicí Annou (Jana Drchalová), kterou se snaží každý z pánů získat. Od pana Důry odejde manželka na několik dní do komediantovy maringotky, když přistihne svého chotě, jak se snaží svést krásnou Annu. S Annou se pokusí sblížit i kanovník, kterému je v následné rvačce natrženo ucho a jako poslední se pokusí chytit své příležitosti major. Při třetím představení je Arnoštek shozen z provazu dědkem (Bohuš Záhorský), ale po náhradním představení, i rychlém uzdravení Arnoštka, komedianti Krokovy Vary opouštějí a život se vrací do starých kolejí.

Film rozhodně nepotěší milovníky košatých dějových linií, spíše je poetickou ukázkou filosofie životní pohody, optimismu a trocha kritiky maloměšťáckého způsobu života. Básnický jazyk se možná trochu nehodí do filmu, ale v tomto dílku sedí na jedničku. Zajímavé je, kolikrát jsem četl, že přenést libovolné dílo Vladislava Vančury do filmové podoby je nemožné a Jiřímu Menzelovi se to podařilo, dokonce 2×, v roce 1989 natočil film „Konec starých časů“.

„Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“, nejznámější věta filmu bohužel mimo jiné vystihla letní dění roku 1968, kdy byl tento film natočen. Kdyby v té době existovalo ocenění „Český lev“, věřím, že by filmové zpracování Rozmarného Léta sebralo všechny hlavní kategorie.

Dodatek

Ve chvíli kdy jsem psal tento příspěvek jsem ještě netušil, že Blesk vydá, den před „Rozmarným létem“ film “Konec starých časů“. Takže z původně jedné DVD perličky se staly 2 perly české kinematografie na stáncích v jediný týden.

Komentáře

2 komentáře: „DVD perlička Šípu: Rozmarné léto“

  1. Jiří Jakeš avatar
    Jiří Jakeš

    Jo, za levná DVD těmto plátkům také děkuji, i když obvykle nemůžu přijít Blesku a podobným na jméno. Často si něco vyberu. Minulé dva měsíce jsme kupovali Červeného trpaslíka, od sprna se těšíme na Jistě, pane ministře.

  2. Dalibor avatar
    Dalibor

    Jo, Blesk občas umí vydávat dobré filmy. A je potěšitelné, že jsou tyto filmy „za lidovku“. Tohle je docela účinný boj proti pirátství. Na co stahovat film, který si mohu za 50 Kč (2 piva)
    pořídit v dobré kvalitě ..