Přešel jsem na Google Apps

Kategorie:

Štítky:

Poslední měsíce jsou tak trochu ve znamení přechodu uživatelů na aplikace Google. Přechod se zatím spíše týká domácích uživatelů a hobbystů, ale myslím si, že Google by rád tímto balíkem zaujal i komerční sféru, pro něž by nemuselo být US$ 50 ročně za uživatele nikterak vysokou překážkou. Přešel jsem na ně a nepřešel, ale více je uvedeno v článku.

Nejsem zrovna velkým příznivcem on-line aplikací, protože pro jejich provoz je nutné být připojen k internetu, nicméně svými Google Gears umožní i off-line provoz, ale pokud je potřeba spolupráce více lidí na některých dokumentech a tito lidé spolu nemohou sdílet jedinou počítačovou síť, nebo nechtějí používat možností Windows Live Messengeru (který pochopitelně vynucuje vlastnictví licence na MS Windows), jsou aplikace od Google.com velmi dobrým nástrojem. Sdílení dokumentů přes Google Docs je, v případě nemožnosti sdílet dokumenty jinou cestou, nepoměrně lepší možností, než neustále vzájemné přeposílání si dokumentů mailem a domlouváním se, kdože má poslední verzi toho kterého dokumentu.

Reklama

Textový procesor, který v Google Aps je, pochopitelně zatím nemůže možnostmi konkurovat velkým balíkům, jako jsou OpenOffice.org, nebo (pokud rádi utrácíte) MS Office, nabízí jen základní možnosti editace dokumentů, které však drtivé většině běžných uživatelů dostačuje. O tabulkovém procesoru mohu napsat v podstatě totéž, na běžnou práci stačí, ale na sofistikovanější práce se docela nehodí, třeba nelze používat makra. Docela se mi zamlouvá nástroj na tvorbu prezentací, ten plní v podstatě přesně to, co je od něj potřeba. Podobně, jako OpenOffice.org umí balík přímý export do pdf (který je již ISO standardem ISO 32000-2).

Aplikace Google jsou průkopníkem, až později následovali další vývojáři, protože viděli, že koncept online aplikací může být velmi životaschopný a finančně profitabilní, jde jen o to nabídnout dostatečnou konkurenční výhodu, která je přesvědčí o výhodnosti stát se zákazníkem (a platit). Google na to jde velmi chytře, pro osobní použití je kacelářský balík k dispozici zdarma, uživatelé se s nim naučí zacházet, zvyknou si a pak mohou své zaměstnavatele přesvědčit o rozumnosti zafinancování provozu balíku (ze stejného důvodu prý jednu dobu Microsoft tiše toleroval pirátství u domácích uživatelů).

A jak je to s tím přechodem, nepřechodem? No, občas Google Docs využiji pro rychlé napsání dopisu a téměř určitě se budu snažit přesvědčit kolegy kolem jednoho společného projektu, abychom přešli na tento balík, protože importní data se připravují v tabulkovém procesoru a porůznu si jej přeposíláme. Pracujeme na projektu 3 kolegové a používáme 3 různé počítačové platformy (GNU/Linux, Mac OSX a MS Windows).

Mimochodem, tento článek jsem napsal v textovém procesoru, který je součástí aplikací Google, vyexportoval do HTML a malinko upravil. Googlovské aplikace (?zatím?) nezvládají vkládání nedělitelné mezery, prostě rozumnou typografii musím „spáchat“ ručně (ano, jsem trochu prdlo na typograficky správné články, a pokud se kouknete na ty, které jsem psal po mých dvou dílech o typografii na LinuxSoft.cz, jsou správně, byť občas dost šíleně zakopnu na gramatice).

Komentáře

Jeden komentář: „Přešel jsem na Google Apps“

  1. LuFa avatar

    Google Apps používám celkem intenzivně a mohu jen doporučit. Offline provoz jsem ještě nezkoušel.