Digitalizace hraničící s průšvihem

Kategorie:

Štítky:

Na blogu se digitalizaci televizního vysílání moc nevěnuji, ale pozorně ji sleduji, byť moje domácnost není zrovna v cílové skupině pro DVB-T, protože jsem u UPC a využívám DVB-C (mouchy se najdou, ale já jsem vcelku spokojen). DVB-T, pokud je dostupný signál, využívám jen na cestách, vozím s sebou a laptopem televizní tuner o velikosti flash disku.

Digitalizace měla rozšířit nabídku televizních stanic pro české diváky, což se částečným způsobem i povede, ale plnoformátové televize budou mít extrémně těžký život. Několik nových stanic (TV Barrandov, Febio TV) plánuje na trh vstoupit jako plnoformátové, ale naděje na úspěch jsou, podle mého mínění, pramalé, náš trh je velmi malý. Myslím si, že budou žít relativně jepičí život a postupně trh opustí, čímž uvolní místo specializovaným stanicím.

Reklama

Pokud jsem dobře pochopil všechny články o budoucích sítích digitální televize, bude ČR pokryta 4 multiplexy. Jeden je veřejnoprávní, ten obsadí Česká Televize svými 4 kanály a další budou mít k dispozici zájemci z privátní sféry. Asi bych se nebránil tomu, kdyby 1 multiplex obsadila Nova (Nova, Nova Cinema, Nova Sport (tak se bude jmenovat dnešní Galaxie Sport)) společně s Óčkem, další multiplex by obsadila Prima (Prima a Prima Klub) společně se Z1 a třeba RTA (nevím, jak se jejich kanál bude jmenovat, nicméně s RTA sdílí Prima analogové vysílače v krajích) a poslední multiplex by zbyl na menší hráče, jako TV Pohoda, TV Barrandov, Febio TV a TV Noe (obsazení posledního jen hádám podle toho, kdo má zájem, jakože i lidé z CS Filmu přiznali, že by mohli vysílat terestriálně a nekódovaně).

To co jsem napsal je jen spekulace, Óčko je na trhu dostatečně dlouho a diváci, kteří tuto stanici chtěli mít ji mají, navíc mají zájem vysílat jen v nejlidnatějších regionech. Nova Sport by musela při vysílání DVB-T výrazně navýšit financování práv na sportovní přenosy a záznamy, protože v současnosti mají práva jen pro satelitní a kabelové vysílání. TV Noe je velmi malá a okrajová televize, ufinancování jejího celoplošného vykrytí mi připadá jako utopie a o velké pravděpodobnosti úspěšného nastartování Barrandov TV i TV Febio velmi pochybuji, oba se nemohou uživit. Prostor nakonec získají hráči, o nichž mnoho netušíme, třeba by to mohla být nová stanice Sport 5, která je specializovaná a reklama na ní by byla lépe cílená, tudíž podstatně dražší, nebo TVShopingový kanál.

Zatím mám pocit, že jsme nástup DVB-T dost prováhali. Televize, které mají co nabídnout, využívají satelitní a kabelovou, kam počítám i IPTV, distribuci svého signálu, která stojí zhruba 1/10 toho, co pozice v DVB-T multiplexu (četl jsem, že tato pozice stojí 4—5 mil. KČ měsíčně). Nehledě k tomu, že pomocí satelitů lze šířit nepoměrně větší množství kanálů a divák má podstatně větší výběr při rozumných pořizovacích nákladech. Ale o tomto jsem již psal, díky váhavosti je vítězem digitalizace satelit a dnes bych dodal, že společně s IPTV.

Televizní trh se s nástupem DVB-T moc nezmění, ti hráči, co jsou na něm dnes budou mít i nadále téměř identické pozice, jen si vytvoří druhé kanály, kterými se budou snažit udržet věrné diváky. Jediná nová stanice, u níž vidím potenciál na dlouhou životnost, je zpravodajská Z1 a možná regionální síť RTV.