Puppy Linux 4.00

Kategorie:

Štítky:

Silnou stránkou GNU/Linuxu je možnost vytvořit snadno přenosnou „živou“ distribuci, kterou lze snadno nosit na Flash/CD/DVD, někdy tomu říkáme sociální laptop, kdy na 1GB flash klíčence nosíme některou z malých živých distribucí a zároveň na tomtéž médiu máme veškerá potřebná data. Z Českých luhů a hájů je jedno z nejlepších liveCD – Slax, populární je Ubuntu a první liveCD (dnes již liveDVD) Knoppix. Jak dokazuje tvůrce Puppy Linuxu (puppy znamená štěně, proto je také maskotem), pro kompletní desktop stačí méně, než 100 MB prostoru. Dnes, 5. května 2008, byla vydána verze 4.00.

Nová verze již není vystavěna ze Slackware, ale kompletně ze zdrojových kódů pomocí „metadistribuce“ T2 SDE. Projevilo se to především na menší velikosti distribuce a lepší aktuálnosti balíků. Díky postupům, které jsou na stránkách Puppy Linuxu k dispozici by se dala očekávat velmi snadná portace i na jiné platformy, než je i386, já sám jsem jednu portaci plánoval, konkrétně na Efiku, což je velmi zajímavé a minimalistické PowerPC zařízení, ale jejich developerský program nějak selhal a nikdo jsme přislíbenou Efiku nedostali.

Reklama

Apliace, které byly psány v GTK1 a Tcl/Tk jsou (konečně) směřovány na smetiště dějin, Puppy Linux by měl do budoucna využívat jen aplikace psané v GTK2. Toto vydání mimo jiné přináší: ePDFView (prohlížeč PDF), Pschedule (GUI pro cron), Osmo (osobní organizátor), Pcdripper (ripovací nástroj na audio CD), RipOff (další audio CD ripovadlo), mhWaveEdit (audio editor), Pburn (vypalovací program na CD/DVD), MTR (traceroute), Pnethood (kleint Samby), Pwireless (wireless scanner), pStopWatch (stopky), ChmSee (prohlížeč souborů nápovědy CHM), Fotox (image viewer), Gwhere (katalog disků), Prename (dávkové přejmenování souborů) Chtheme (GTK theme chooser), PcurlFtp, Pidgin, Gadm-Rsync (GUI pro rsync), Wireless Autoconnect, Gtkam, Xsane, HotPup (ikony zařízení na desktopu).

Přestože většina aplikací se přesouvá na ty, které využívají GTK2, je nadáne v Puppy Linuxu minimalistický správce oken JWM. Puppy Linux je možné nainstalovat na pevný disk počítače, to ale evidentně není cílové řešení, leda pro oživení velmi starého hardware, na flash klíčence a na CD fungují i jiné distribuce, ale Puppy Linux umí na CD ukládat svou konfiguraci, postačí nechat CD/DVD otevřené pro další zápisy a je-li v PC zapisovací mechanika, lze nechat aktuální nastavení PL zapsat na stejné médium, z nějž byl nastartován. V minulých verzích jsem měl s PL docela problémy (no nefungovalo to vůbec) s myší připojenou přes USB a musel jsem doinstalovat podporu češtiny, abych mohl normálně pracovat. Puppy Linux se mi docela líbí, byť jsou hezčí a lepší distribuce, jenže k dispozici mám i jedno PII@233/128MB RAM a zkoušet na tom provozovat třeba KDEčkoidní Slax by bylo hodně nepříjemné.