HD válka skončila?

Kategorie:

Štítky:

Nedávno skončila válka o nástupce DVD a myslím si, že zvítězil ten horší koncept. Firma Sony vsadila, společně s dalšími firmami, na technologii BluRay a vyhrála, nemalou měrou ji určitě pomohla popularita konzole Playstation 3, která BR mechaniku obsahuje. Kdo si pamatuje 13 let trvající válku o to jaký formát videokazet se bude používat, který Sony se svým formátem Beta prohrála? Vítězství BluRay znamená stabilitu v sektoru, přehrávače i počítačové mechaniky zlevní, nebude hrozit potřeba mít doma dva přehrávače, protože některá filmová studia nebudou uznávat druhý formát, … Ale přesto považuji vítězství BluRay za nepříliš šťastné.

Vítězství BluRay bude tak trochu Pyrrhovým vítězstvím, vyhrál formát, který byl více orientován na filmový trh, HD-DVD byl systém, který by se více hodil počítačníkům, možná proto si myslím, že budoucnost se spíše měla ubírat směrem koexistence obou formátů vedle sebe, kombinované mechaniky do počítačů již technologicky zvládnuté jsou a jako klasický přehrávač filmů by lidé měli pouhý BluRay. Naštěstí BluRay nebude „vynucovat“ zahození DVD, jako tomu bylo při přechodu z VHS/SVHS na DVD před několika lety, mechaniky v přehrávačích by si měly s DVD poradit.

Reklama

Podle mého názoru se do budoucna významně zmenší počet filmů, které se budou prodávat na fyzickém nosiči, lidé si spíše budou půjčovat filmy z internetových půjčoven, fyzicky si budou disky s filmy kupovat spíše fanoušci, kteří chtějí mít sbírku toho, co je zajímá (já dávám dohromady sbírku Bondovek a filmů se Steve McQueenem). BluRay bude mít velmi obtížnou pozici ve snaze dominovat na takovémto trhu.

Osobně jsem dokonce názoru, že navyšování kapacity médií nebylo nutné pro distribuci filmů ve vysokém rozlišení, postačilo by nahradit formát, místo zaostalého MPEG2 použít novější algoritmy MPEG4. Udělal jsem si doma jednoduchý test, (moje dvoujádrové AMD mělo nějakou chvíli co dělat :-)), zripoval jsem si, legálně koupené, DVD s filmem Ponorka (Das Boot, 1982) do Matrosky, tj. všechny zvukové stopy, video, titulky. Film má téměř 3,5 hodiny, tj. zaplněné 2 vrstvé DVD a výsledkem byl zhruba 2 GB veliký soubor, při jehož sledování nebyla patrná ztráta kvality, takže by dvouvrstvé DVD mělo bez nejmenších problémů stačit na film v HD kvalitě, je to pak jen otázka volby toho správného algoritmu (?H.264?).

Válka o budoucnost šíření HD obsahu na médiích neskončila, díru po HD-DVD se snaží zaplnit formát HD-WMD, ale nedá se čekat na nějaký významný úspěch dalšího nového formátu. Principiálně se jeví jako něco na pomezí DVD a Blu Ray, 5 GB na vrstvu je podobných běžnému DVD, ale použitím mnoha vrstev (četl jsem o 10 vrstvách na stranu) se celková kapacita dostane na úroveň BluRay. Nicméně přesně kvůli těm mnoha vrstvám se bude jednat o formát vhodný pro vydávání filmů, ale prakticky nepoužitelný pro zálohování dat (vypalte 2 vrstvé DVD, po několika měsících se k němu vraťte a velmi pravděpodobně budete překvapeni jeho nečitelností). Indický Bolywood se na HD VMD prý těší, nedivím se, výrobci musí za možnost vyrábět BluRay zařízení platit licence a pokud bude HD VMD výrazně výrobně levnější může se uchytit v Asii a časem by mohlo proniknout i do vyspělejších zemí, ale pokud se uváží, že proti BluRay mají minimálně 2 leté zpoždění, je náskok dostižitelný spíše zázrakem.