Tip na knížku – „Nejbohatší muž v Babylóně“

Kategorie:

Štítky:

Když jsem před, více než, 10 lety začal poznávat obchod, byť zpočátku jen na úrovni MLM/NWM, byla mi doporučena zajímavá knížka George S. Clasona – Nejbohatší muž v Babyloně. Půjčil mi jí kamarád na 2 dny, ať si ji přečtu, nakonec to dopadlo tak, že knížku jsem přečetl za jediné odpoledne a posléze jsem ji několikrát koupil coby dárek přátelům.

Knížka neobsahuje žádné z „osvědčených návodů“ na rychlé zbohatnutí, ale rady v ní uvedené mají obecnou platnost a pokud jsou pečlivě dodržovány, mohou pomoci k solidnímu zajištění budoucnosti jedince, nebo jeho oddlužení. Vše je vyprávěné formou krátkých příběhů, které běžný člověk pochopí lépe, než prostou teorii podepřenou pouze fakty.

Reklama

Jaká jsou pravidla pro vybudování bohatství?

  • Utratíte pouze 90 % výdělku.
    Zdá se Vám to nemožné? Není, představte si, co by se stalo, kdyby Vaše příjmy opravdu poklesly o 10 %. Prozradím Vám to, v podstatě nic vážného, přehodnotili byste výdaje a život by šel dále, více-méně, ve stejných kolejích.
  • Rozpočítejte výdaje tak, aby se zaplatilo vše potřebné, pak teprve podle možností to ostatní, ale vždy do výše 90 % vydělaných peněz
    No tohle je trochu těžký krok, zvláště pro dnešní lidi, zmasírovaní reklamami co vše musí mít a snadnou dostupností půjček. Protože často nepřemýšlí předem, je častým jevem vidět přepjatý rozpočet i u těch, kteří vydělávají dvojnásobek průměrné mzdy.
  • Odložené peníze investujte, aby Vám pomáhali zajistit stále mohutnější pramen příjmů.
    Opět něco, co se snadno poradí, ale hůře dodrží, častým jevem je utracení ušetřených peněz za něco co člověk jen chce, místo odložení spotřeby do budoucna, až bude pramen peněz podstatně vydatnější.
  • Dbejte o svůj majetek a investujte tam, kde o něj nepřijdete, raďte se s chytrými a upřimnými lidmi. Řiďte se radou zkušených, abyste se vyvarovali nejistých investic.
    Není přeci nutné své peníze ročně znásobit, optimální ziskovost je o něco vyšší, než roční míra inflace. Riskování s vidinou velkých zisků často přinese jen zklamání, zvláště tehdy, když jsou investice krátkodobé, v dlouhodobém horizontu je takové riskování možné, ale je potřeba svěřit peníze do rukou opravdových odborníků.
  • Pořiďte si vlastní dům/byt.
    Není horší únik peněz, než neustálé bydlení v pronájmech a podnájmech, vlastní bydlení je podstatně levnější formou a je jedno, jestli investujete do domu, nebo bytu. Pokud do bytu, přispíváte „jen“ do fondu oprav, tj. v podstatě investujete do svého
  • Opatřete si včas peníze na pozdní léta života.
    Krok, ke kterému nás bude postupně nutit i stát, respektive budoucí možnosti penzijního systému. Penze je nevysoká a nikomu se nelíbí vidina propadu životní úrovně při odchodu do důchodu. Nástrojů, jak zajišťovat budoucnost je mnoho, více než mnoho, přičemž důchodové připojištění bych považoval za základ. Pochopitelně nad vším vítězí investice do akcií, protože ty v horizontu desetiletí spíše nabývají významně na hodnotě, zde je vhodní využít spolupráci s některým z fondů, které působí na světových trzích alespoň několik desetiletí.
  • Více vydělávejte
    Ano, pracujte na sobě, investujte do vzdělání a do toho, co Vám zvýší možnosti výdělku.

Knížka neobsahuje jen zmíněních 7 rad, obsahuje i praktický návod, jak se vypořádat s dluhy (a že jich většina populace v tomto státě má), byť za cenu velké sebekázně a odříkání.

Já už dodám jediné, tato kuchařka bohatství se dá přečíst za jediné odpoledne. Občas se k „Babyloňanovi“ vrátím, znám sice rady téměř zpaměti, ale opakováním si je oživím. Knížka mi dala základ toho, že již nejsem takový chaotik ve svém vlastním hospodaření, jako jsem byl před několika lety.

Když by se mi dařilo zvyšovat příjmy, budu mít snahu upravit poměry tak, abych vybudoval lepší zajištění do budoucnosti a větší přísun dalších peněz, nejsem z těch, kteří si poběží koupit novou plazmovou televizi jen proto, že si ji koupil soused a už vůbec bych se kvůli ní nezadlužil, jediné dluhy které jsou pro mě akceptovatelné jsou ty spjaté s pořízením vlastního bydlení, nebo ty, kteří jsou do nástrojů, které mi vydělávají.