Digitální TV

Kategorie:

Štítky:

<disclaimer>Tento článek vyjadřuje jen můj osobní názor. „Může se Vám nelíbit, můžete s ním nesouhlasit, ale to je vše co s tím můžete dělat.“ — Jára Cimrman</disclaimer>

Digitalizace televizního vysílání „úspěšně“ postupuje kupředu, alespoň podle toho, co je k vidění na technických serverech. TV N@va se dokázala dohodnout s provozovatelem veřejnoprávního multiplexu, dokud nebudou vybudovány a spuštěny další dva, určené pro soukromé televizní stanice a jediná TV stanice, která stojí opodál je neustále upadající Prima (kdo ještě ví, že to byla první soukromá televizní stanice v ČR a jmenovala se Premiéra). Nejen N@va a Prima zbrojí na soukromý multiplex, ke vstupu na televizní trh se chystá několik dalších stanic, například zpravodajská Z1, nebo televize pro masy Febio a Barandov.

Reklama

V digitalizaci máme, ve srovnání s evropskými státy, časovou ztrátu, z níž jsme mohli vytěžit technickou výhodu. Nevytěžili jsme ji. Osobně nedokážu pochopit, proč zavádíme digitální vysílání ve formátu MPEG2, když víme o tom, že časem budeme přecházet na MPEG4, který nejenže do jediného multiplexu umožní vměstnat více televizních stanic, při zachování současné kvality, ale umožní do jediného multiplexu vměstnat stejný počet TV stanic v HDTV, jaký se vejde ve standardním rozlišení do multiplexu při formátu MPEG2. Tohle vidím jako podvod na lidech, s velkou pompou digitalizujeme a za pár let bude tiše lidem oznámeno, že mohou své STB a televize s DVB-T vyhodit, protože přecházíme na perspektivnější formát.

Přínos digitalizace nevnímám v rozšíření nabídky televizních stanic, protože tématicky bude drtivá většina o tomtéž, nehledě k faktu, že budou muset nakoupit ještě horší pořady, protože produkce těch slušně koukatelných není tak masová. Zajímavé také bude, jak se tolik stanic uživí, nejsme tak veliký trh, jako německo, inzerenti tu rozhodně nepustí více peněz do reklamy.

Mě se na digitalizaci líbí v podstatě jen jediná věc. K příjmu mi stačí tuner, který je velikostí srovnatelný s paměťovou klíčenkou, jenž se připojuje k rozhraní USB2. Pokud někam jedu, připojím jej k laptopu a mohu skouknout zprávy na ČT24, eventuálně, dávají-li někde slušný film (typicky jde o ČT2). Ne že by takové tunery neexistovali i pro příjem analogového vysílání, ale laďte pokaždé kanály, když jste jinde, tady nechám prohledat všechno a díky EPG vyberu jestli a co chci sledovat.

Distribuce analogového signálu (i digitální televize používá analogový signál, na nějž je namodulován datový stream nul a jedniček) má jednu výhodu, když jste v místech, kde není dostatečná intenzita signálu, dá se sledovat. U digitální televize nelze při slabém, nebo velmi zarušeném signálu sledovat nic, ani opravné algoritmy nestačí na rekonstrukci. Je to prostě něco za něco.

Nejsem odpůrce digitalizace TV vysílání, ani šílený nadšenec, jsem prostě neutrál. Bohužel provedení digitalizace je v našich podmínkách naprosto diletantsky zpackaná akce, z pozdějšího zavádění se dalo vytěžit mnohé.

Prozatím je vítězem slavné digitalizace satelit, mezeru na trhu vychytali operátoři, jako DigiTV. Dobré řešení s možností sledovat kvalitní a placené kanály, leč tvrdě nemobilní. Jakožto zákazník digitální kabelové televize od UPC (do digitálu jsem šel kvůli kanálům Viasat a Motors TV) vítám možnost příjmu TV na cestách a vítám, že takto budu moci sledovat i ČT24.