Finanční (ne)vzdělanost v ČR

Kategorie:

Štítky:

Blíží se Vánoční svátky, údajně svátky klidu a pohody. I při běžné návštěvě obyčejného obchodu však trpím pocitem, že jde o svátky konzumu, obžerství a dluhů. Neříkám, že považuji za zbytečné obdarovat blízké, ale ne za každou cenu.

Dneska mohu říct, že se mi daří průměrně dobře, v podstatě po většinu roku přesahuje příjmová složka, mých financí, výdajovou a naštěstí se mi po malinkých kouscích daří vybudovat si nějaké zajištění do budoucna, které asi nakonec nebude tak malinké, jak to z dnešního úhlu pohledu vypadá. Vždy jsem si dělal srandu, že do důchodu odejdu jako milionář, ale když vidím jaké jsou dnes možnosti využívání finančních nástrojů, je zřejmé, že tato myšlenka nemusí být nereálná i při zcela průměrných příjmech.

Reklama

Připomenu knihu George S. Clason – Nejbohatší muž v Babylóně, která mi byla vždy dobrou učebnicí a kterou už tak trochu znám zpaměti. Chce to především přemýšlet, neutrácet za blbosti a nepůjčovat si peníze na věci nepodstatné pro život.

Co se stane, když se Vám příjem sníží o 10%? V podstatě nic závažného, jen mírně přeskupíte strukturu nákupů, ale bydlet i jíst budete téměř pořád stejně. Mimochodem, ono to funguje 100% stejně i druhým směrem, nárůst příjmů nemá nijak závažný vliv na strukturu nákupů, jen se občas začne více plýtvat.

Jaké jsou poučky ve zmíněné knize?

  • Část peněz, které člověk vydělá je jeho (tj. neutratí je, ale použije pro další zvětšení příjmů a pro vytvoření rezervy).
  • Kontrolujte své výdaje
  • Naplňujte peněženku
  • Chraňte své jmění, abyste o něj něj nepřišli
  • Investujte do jistoty vlastního bydlení
  • Zajišťujte si budoucí příjem
  • Více vydělávejte

Možná těchto několik zásad působí poněkudsi uhozeně, když nejsou svázány s kontextem celé knihy, ale jde opravdu jen o jejich výtah. Opravdu je nejvýše vhodné si tu knížku přečíst, ale přečíst s pochopením, ne jen jako večerní čtivo do postele a při sezení na WC.

Kontrola výdajů velmi úzce souvisí i s půjčkami a vracením dluhů. Teď v předvánoční době je vidět, více než kdykoliv jindy v roce, snaha nacpat půjčku opravdu každému. Půjčit si můžete, ale vrátit musíte, pokud si toto uvědomíte, je vhodné zvážit potřebnost té půjčky. Půjčit si na pračku, ledničku, (nebo v mém případě na součást počítače, protože ten mi vydělává další peníze), bydlení, eventuálně vozidlo (pokud je potřeba), je vcelku rozumné, přecijen jde o životní potřeby. Ale půjčit si na několik dárků, novou televizi, domácí kino, nebo dokonce na dovolenou? No to je naprostá hloupost, zbytečně si člověk připravuje potenciální problém kvůli troše zábavy. To jsou věci nepotřebné pro život a když mi doma zkolabují, tak chvíli bez nich vydržím, než si ušetřím na nové.

Pokud bych byl v situaci, kdy bych si potřeboval půjčit peníze, první instituce na kterou se obrátím je banka, u níž mám účet, protože „domovská“ banka má pro své (nejlépe dlouholeté) klienty výhodnější podmínky, než kdokoliv jiný. Nejhorší variantou jsou rychlé půjčky, například Provident Financial, ProfiReal, …, které z klientů opravdu sedřou kůži a u nichž není výjimečné zaplatit půjčenou částku 2×. Reklama na každém rohu bohužel osloví tupé ovce ze stáda, které se pak diví, že na ně příjdou exekuce a ještě se nestydí svou hloupost ukazovat v televizi, ale nutil je někdo k takové půjčce? Nenutil, většinou jde jen o honění si vlastního ega, ve smyslu  soused si koupil plazmovou televizi, tak já taky, ať vidí!“

Možná si myslíte, že to vidím negativně, ale díky mému povolání se dost často setkávám s exekucemi u lidí, kteří nepřemýšleli a teď pláčou nad následky. Exekutoři sice mají možná přehnané pravomoce v tom, co mohou, ale přiznejme si, že jsou potřebným nástrojem.

Bohužel vidím v tom trochu i špatnou roli našeho školství, myslím si, že na středních školách a různých učilištích by několik hodin „domácí ekonomiky“ neškodilo.

Zadlužování domácností sice táhne pěkně naši ekonomiku nahoru, ale čímdál tím více domácností zažívá a zažije negativní zkušenost, protože přecenili své možnosti a teď mohou jedině brečet nad rozlitým mlékem. Škodolibě dodávám, dobře jim tak, v případě, že chtěli jen hladit vlastní ego. Jsou půjčky smysluplné (bydlení, vzdělání, nástroje na vydělávání peněz) a nesmysluplné (TV, domácí kino, dovolená), ty druhé jsou navíc sjednávány impulzivně a problémy plynout téměř výhradně z druhého typu půjček!