Ohrožení kuřáci!!

Kategorie:

Štítky:

Daňové reformy, které nás čekají v nějaké formě, jsou velmi často prezentovány, zejména z tábora levice, jako útok na chudé a zvýhodnění bohatých, jak Ing. Jiří Paroubek řekl, volně cituji, „Nastává doma Rolls-Roysů, kaviáru a šampaňského.“

Nejprve okomentuji ta auta. Tvrdí, že zrušení maximální výše odpisu automobilu z daní, kterážto je v současné chvíli 1.5 mil. KČ, způsobí výrazné ztráty v rozpočtu. Jednako takovýchto automobilů se prodá pouze několik stovek kusů za rok. Druhako zkuste si objíždět zákazníky v malém levném autě, mimo ztráty času, protože to prostě nejede, budete úpět se zády. A nakonec za třetí, vyjmenoval automobilky, které velmi tvrdě limitují počty prodaných automobilů v jednotlivých zemích, takže na nich opravdu nemůže být být taková ztráta jak líčil pan Paroubek.

Reklama

Kaviár a šampaňské? Myslím, a na našem prostředí to vidím stále častěji, že doba rychlozbohatlíků, kteří se chtěli mít dobře dnes a v nejmenším nemysleli na zítřek je pryč. Občas si kaviár a šampaňské mohou dovolit i zástupci střední vrstvy, kterou vlády „sociální demokracie“ nejvíce decimovala, přestože ve většině států je tato vrstva hlavním tahounem ekonomiky. Zajímavé je, že střední vrstva na daňové reformě získává nejméně, přesto si je vědoma její potřebnosti a vítá ji.

A jak to, co jsem napsal souvisí s kuřáky? KSČ a ČSSD rádi vystupují jako ochránci chudých, pro které by bylo nejlépe, kdyby neexistovali bohatí a střední vrstva, ale abychom se měli všichni stejně. Pokud se podrobněji podíváte na to, kdo kouří jsou to Ti chudší a méně vzdělaní, střední a horní vrstvy jsou si vědomy, že kouření škodí jejich zdraví, jsou to spálené peníze a proto je mezi nimi podstatně méně kuřáků. Výběr daní se měl zvýšit o 15,— KČ na krabičku, ale zvedl se o „pouhých“ 7,— KČ na krabičku. Bohatí kouří dražší značky, kde část zvýšení ceny absorbuje výrobce ze svého zisku a procentuální nárůst není tak výrazný. Chudí kouří levné značky, kde se navýšení ceny projeví výrazněji.

ZnačkaPůvodní cenaNová cena (podle pravidel ODS)Procentuální růst(ODS)Cena dle návrhu ČSSDProcentuální růst ČSSD
Viceroy42,— KČ49,— KČ16,7%56,— KČ33,3%
Lucky Strike63,— KČ67,— KČ6%77,— KČ22,2%

U značky Lucky Strike neberte tu cenu podle KSČSSD vážně, je to jen odhad, protože tam by část navýšení vstřebal do svých marží výrobce, týž, který vyrábí Viceroy, ale u těch levných nemá kam to navýšení vstřebat.

Pokud uvážíme, že kuřák levných cigaret vykouří denně jednu krabičku v ceně 40,— KČ, tj. mesíčně 1 200,— KČ, tak podle návrhu KSČSSD by dotyčný propálil 1 600,— KČ měsíčně, kdežto podle současné úpravy prokouří cca 1 400— KČ. A pak že KSČ a ČSSD chce pomoci chudým, naopak je odrbe ještě více.

Poznámka: Zajímalo by mě, kolik čtenářů nepochopí nadsázku a záměrnou demagogii tohoto příspěvku. Bohužel voliči KSČ a ČSSD na takovouto demagogii slyší velmi dobře.